Dorian Gjerkeš v vinogradu. Foto: Televizija Slovenija
Dorian Gjerkeš v vinogradu. Foto: Televizija Slovenija

Talenti EU regij je serija kratkih oddaj.
V oddajah so predstavljeni zgodbe ljudi iz 11 evropskih držav.
Oddaje se predvajajo na slovenski,
hrvaški in bosanski televiziji.
Oddajo Talenti EU regij lahko spremljate na 1. programu TV Slovenija.
Vsak ponedeljek sta na sporedu 2 oddaji.
In sicer ob 17.15 in ob 17.30.

7. oddaja je bila na sporedu 7. aprila.
V njej je predstavljen mlad slovenski kmetovalec Dorian Gjerkeš.

Mladi kmetovalec, vinar in gostinec
na kmetiji Puhan obuja tradicionalno prekmursko hrano

Občina Puconci je občina,
kjer se ravnina preveša v Goričko.
Na delu Goričkega je starejše prebivalstvo.
Na ravninskem delu se povečuje priseljevanje mladih.
Povečuje se število rojstev.
V tem delu želijo ustvariti ugodnejše razmere
za življenje mladih.

Eden tistih, ki so se vrnili v domače kraje,
je Dorian Gjerkeš.
Študiral je pravo v Mariboru.
Po študiju se je moral odločiti –
nadaljevati kariero v pravu ali se vrniti domov.
Skupaj z ženo Katarino sta se odločila,
da prevzameta kmetijo Puhan.
Kmetija je bila od njenih staršev.

Dorian pravi:
Mogoče je bila za marsikoga to presenetljiva odločitev.
Meni ni bila težka in ni mi bilo žal.

Žena Katarina je dejala:
Ko sem prevzela kmetijo,
sem bila ravno sredi študija.
Prevzem je bil nekako pričakovan.
Delali in gradili smo od samega začetka skupaj,
kot družina.
Tako da je bila ta odločitev nekako samoumevna.

Katarina in Dorian Gjerkeš. Foto: Televizija Slovenija
Katarina in Dorian Gjerkeš. Foto: Televizija Slovenija

4 dni na teden pridelujejo pridelke,
ki jih nato 3 dni strežejo gostom

Kmetija Puhan je razdeljena na 2 lokaciji.
V Bogojini so vinogradi, vinska klet
in gostinsko-turistični del.

Drugi del kmetije je 15 kilometrov stran.
Poleg Murske Sobote.
Tam so kmetija, njive, prašiči in klavnica,
kjer predelujejo meso.

Tradicionalna prekmurska hrana

Na kmetiji ponujajo prekmursko hrano.
Na primer dodole in gibanico.
Surovine pridelajo sami na kmetiji.

Uredili so tudi trgovinico z
domačimi izdelki ter vinoteko.
Prodajajo vina, mesnine, bučno olje, vloženo zelenjavo.
Pripravljene imajo tudi darilne pakete.
Namen imajo urediti še turistične sobe,
da bodo gostje lahko prespali.

Pripravljanje prekmurske hrane na kmetiji Puhan. Foto: Televizija Slovenija
Pripravljanje prekmurske hrane na kmetiji Puhan. Foto: Televizija Slovenija

Idej za razvoj ne manjka

Pri uresničevanju idej Dorianu in Katarini pomagajo
tudi različne institucije in zavodi.
Na primer zavod za raziskovanje in trajnostni razvoj Bistra hiša.
Cilj zavoda je izboljšati zaposlitev mladih na podeželju.

Dorian je pojasnil:
Tako država kot lokalna skupnost
nas podpirata z določenimi razpisi.
Do zdaj še nismo imeli težav,
da se kaj ne bi dalo urediti.

V nekoliko bolj zapostavljenih regijah
je v resnici ogromno priložnosti

Dorian je povedal:
Mogoče je tu tudi malo manjša konkurenca.
S tega vidika je včasih malo lažje,
čeprav na prvi pogled se zdi, da ni tako.
Nikoli nisem obžaloval tega,
da sem ostal na podeželju.
Podeželje nam ponuja ogromno priložnosti.
Verjamem, da si tudi veliko ljudi v mestih
želi vrniti na podeželje.

Mladih v okolici njihove kmetije ni veliko.
A v zadnjih letih se za življenje na podeželju
odloča vse več ljudi.
Turizem in kmetijstvo postajata zanimivejši panogi.