
S pomočjo umetne inteligence, strojnega učenja in sodobne analitske opreme zadnje generacije bo elektronski nos pomagal oceniti senzorično kategorijo oljčnega olja. Pri tem naj bi deloval hitro, natančno in brez subjektivnih vplivov, so pojasnili v Znanstveno-raziskovalnem središču Koper.
Elektronski nos tehnologije umetne inteligence združuje s sodobnimi analitskimi orodji, kot je plinski kromatograf, sklopljen s spektrometrom z ionsko mobilnostjo, ki zaznava hlapne snovi v olju in napravo za učenje. Na podlagi rezultatov senzoričnih ocen strokovnjakov naprava prepozna tipične napake različnih intenzivnosti opisnikov, ki jih je sicer moč zaznati na vonju kot senzorične napake deviških oljčnih olj.
Z omenjeno napravo bodo lahko tako proizvajalci kot laboratoriji hitreje in zanesljiveje ocenili senzorično kakovost olja in zmanjšali tveganje človeških napak, lažje pa bodo lahko tudi sledili zakonskim standardom in izboljšali nadzor v proizvodnem procesu.
Vseeno pa v Znanstveno-raziskovalnem središču Koper opozarjajo, da ta metoda ne bo zamenjala senzorične analize, ki je standardizirana za karakterizacijo in razvrščanje oljčnega olja. Projekt so tako ocenili kot velik korak za digitalizacijo oljčne industrije in krepitev njene konkurenčnosti, kjer tudi Slovenija igra pomembno vlogo.
V projektu, ki so ga v začetku letošnjega leta predstavili v Bologni v Italiji in ga sofinancira tudi EU, poleg laboratorija Inštituta za oljkarstvo Znanstveno-raziskovalnega središča Koper sodelujejo še italijanski podjetji Olitalia in Lab Service Analytica, Univerza v Bologni ter kompetenčni center BI-REX.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje